КЗК разширява разследването за картел при сиренето, кашкавала и пилешкото НАП и агенцията

...
КЗК разширява разследването за картел при сиренето, кашкавала и пилешкото НАП и агенцията
Коментари Харесай

Проверяват цените на основните храни, но без месото - там нямало спекула

КЗК разширява разследването за картел при сиренето, кашкавала и пилешкото
Национална агенция за приходите и организацията по храните ревизират цените на всички селскостопански артикули, само че без тези на свинското и пилешкото. Това стана ясно в понеделник след съвещание на Консултативния съвет по месото.

По принцип всяко лято цените на месото се подвигат, само че тук няма далавера, съобщи земеделският министър Кирил Вътев.

С това той изясни и покачването на свинското в последните седмици, като цената на кг свински бут към този момент гони 13 лева В началото на годината тя бе с 1 лев по-ниска.

Сред аргументите за този растеж министърът уточни по-високите разноски за развъждане на животните поради повишаването на горивата, тока и фуражите.

Цветан Илиев от Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България обобщава:

При месото постоянно има следващ резултат от цените на фуражите

При такава обстановка доста стопани са ликвидирали животни, а това води до дефицит на пазара и повишаване. Около година по-късно значително усещаме този резултат на махалото, заключи Илиев.

Той добави, че българският пазар е отворен, а към 60 на 100 е вносът при свинското. При птичето месо разпределението било петдесет на петдесет на 100. Според Петко Петков, също от Асоциацията на месопреработвателите, няма огромна разлика в цената на свинското в България спрямо други държави от Европейски Съюз

Не посочи, че става дума за трупно месо без Данък добавена стойност, тъй като в редица страни ставката варирала от 3 до 5%, а има и страни, където е нулева.

И министърът, и браншовиците настояват, че месото ще поевтинее. Според Вътев това ще стане още тази есен.

Според Цветан Илиев в този момент стопаните стартират да усилват броя на отглежданите животни и след към една година ще има противоположен резултат при цените - ще намалеят.

Данъчните и организацията по храните обаче към този момент ревизират цените на млечните артикули. Инспекцията ще завърши до края на месеца. След това ще стартира инспекция и за плодовете и зеленчуците.

Целта е да се откри по какъв начин се разпределя добавената стойност от полето до рафта в магазина.

Резултатите щели да са мотив и за законодателни промени, съобщи Кирил Вътев. Според него обаче една институция не е задоволителна да направи нужните промени, би трябвало да са много по-комплексни, да обзет и други закони, както в тези за Данък добавена стойност и за храните. Така щели да се разпишат ясни регламенти за търговия със земеделска продукция.

Българското произвеждане на плодове и зеленчуци е около 40% от пазара

Вътев имал упоритостта да промени това и да има повече родна продукция на пазара. Решението той вижда в сдружаване на производителите, тъй като са малко тези, които са самодостатъчни.

Поради това земеделското министерство приготвя стратегия за основаване на събирателни пунктове за плодове и зеленчуци, с цел да може да се насърчат сдружаването и кооперирането сред производителите. Така и най-малкият, и най-големият щели да имат еднакъв достъп до пазара.

Във въпросните събирателни центрове продукцията ще се окачествява и опакова, с цел да дава отговор на най-високите стандарти на пазара. Това е единственият метод и най-малкият да може да стигне до огромните супермаркети, разясни министърът.

Комисия за защита на конкуренцията също се присъединила в инспекциите, само че тя проверява за картел при производството на млечни продекти и при пилешкото месо. Поради това антимонополната комисия неотдавна е разширила обсега на инспекцията и в нея са включени всички членове на Асоциацията на млекопреработвателите в България и на Националната асоциация на млекопреработвателите. Причината е, че като браншови организации в тях вземат участие забележителна част от производителите на млечни артикули.

Със същия претекст инспекцията обгръща и Съюза на птицевъдите в България и Асоциацията на промишленото птицевъдство.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР